Кои тестове са полезни, когато тестувате лумбалния дял на гръбначния стълб? 

Кои тестове са полезни, когато тестувате лумбалния дял на гръбначния стълб? 
Безполезно е да се направят „прекалено много тестове” на пациента. Всъщност многото мануални (палпаторни) тестови процедури (например дали има сегментарна „хипер-хипо мобилност“) изглежда имат много лоша валидност, така че нека се съсредоточим върху онези тестове, които наистина ми помагат да достигнем до релевантна диагноза.
Имайте предвид, че стойността на един единствен положителен тест е нула. Винаги търсим конкретни групи от положителни и отрицателни тестове, за да можем да интерпретираме клиничната картина по надежден начин.
Важно е да обобщим “цялостната картина, пакета”, т.е. данните от анамнезата, функционалния преглед; в изключителни случаи могат да бъдат полезни и данните от образните изследвания.

Първият за 2022г. официален курс по Ортопедична медицина Cyriax на тема “Клинично мислене и манипулации за гръбначния стълб ” ще се проведе на 16-19.06.2022 в София. Повече информация ТУК

За въпроси и запитвания: info@physioactive.bg или 0887 544 955 Христо Димитров, Доктор по кинезитерапия; Сертифициран Cyriax Терапевт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *